Белгия за първи път сменя служебен премиер

Премиерът на страната напусна, за да стане президент в ЕС
27 окт 2019 08:40,
7
Белгия за първи път сменя служебен премиер
Софи Вилмес. Снимка: архив, Reuters

Белгийският крал за първи път ще назначи нов служебен премиер, след като действащият поиска да напусне, за да заеме висш пост в европейските институции.

Новият премиер за първи път ще бъде жена - Софи Вилмес, която беше предложена късно вечерта в събота. Тя ще заеме мястото на досегашния служебен премиер Шарл Мишел, който поиска да бъде освободен от поста преди 1 ноември, за да може да стане председател на Европейския съвет на 1 декември. Мишел сменя на поста Доналд Туск, чийто втори мандат изтича.

Вилмес е от същата партия като своя предшественик - Движение за реформи и досега отговаряше за бюджета, услугите за граждани, националната лотарията и науката.

Белгия е със служебно правителство от декември 2018 г., когато кабинетът подаде оставка заради неразбирателство между коалиционните партньори дали Белгия да подпише световния Пакт за миграцията.

Служебният кабинет остана и след изборите през май 2019 г, като преговорите между партиите за сключване на коалиция за управление все още продължават на федерално ниво.

44-годишната Софи Вилмес влиза в политиката през 2007 г. като общинар, като през 2014 г. е избрана за депутат. Била е министър за бюджета в две от трите правителства на Шарл Мишел. Тя има четири деца и е женена за австралиец.

През 2010 г. след предходните парламентарни избори страната беше ръководена от служебен кабинет повече от година и половина, което тогава беше световен рекорд в мирно време. Очаква се кралят да одобри предложението в близките часове.

 Мишел е вторият белгийски политик, който напуска правителството, след като външният министър Дидие Рейндерс също си тръгва, за да стане еврокомисар за правосъдието в Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Всъщност фламандските ***-ъци са холандци останали от времената когато холандия се е изживявала като велика сила.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм... БелгияЕдинственият белгиец е кралят им, но и за него не се знае.Всички останали са французи (не валонци) и фламандци.Това е картинката.
1
2
 
2
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Валония трябва незабавно да бъде предадена на Франция!